Μάνος Αντώνης: Οι προτάσεις μου για μία πόλη καθαρή και παραγωγική

Ο τόπος που ζούμε συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής μας. Η καθαριότητα στην πόλη είναι σημαντικό γεγονός για όλους μας, καθώς σχετίζεται άμεσα με την καθημερινότητα μας και ακόμη περισσότερο με την υγεία μας. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της περικοπής των χρηματικών επιχορηγήσεων από το κράτος προς στους δήμους, υπάρχει μικρότερη διάθεση κονδυλίων προς κάθε δραστηριότητα που έχει ανάγκη χρηματοδότησης από αυτόν. Τα χρήματα είναι περιορισμένα, οι γειτονιές μας πυκνοκατοικημένες, οι εργαζόμενοι μειώθηκαν λόγω του μνημονίου, τα μέσα αποκομιδής απορριμμάτων λιγότερα από αυτά που απαιτούνται και η υγεία μας, εκτεθειμένη.

Αποφάσισα να σας παρουσιάσω συνοπτικά, τις κυριότερες προτάσεις μου, για να έχουμε την Θεσσαλονίκη μας καθαρή και αξιοπρεπή, πρότυπο για τις υπόλοιπες πόλεις, χωρίς υπερβολές και ακατόρθωτες ιδέες, αλλά με παραδείγματα που εφαρμόζονται ήδη από άλλες δημοτικές αρχές. Προτείνω λοιπόν τα παρακάτω:

  1. Την τοποθέτηση νέου τύπου υπόγειων κάδων, που βοηθούν στην συλλογή περισσότερων σκουπιδιών, χωρίς να αποτελεί δημόσιο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων. Αυτό απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο για την κατασκευή τους, κάτι που δεν είναι αδύνατον να γίνει στον δήμο μας, καθώς μικρότεροι δήμοι όπως ο δήμος Δέλτα έχουν ήδη κινηθεί αντίστοιχα, σε συγκεκριμένες περιοχές, με πολυσύχναστη κυκλοφορία. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, εξοικονομούμαι χρήματα, τα οποία μπορούμε να διαθέσουμε για την κατασκευή παρόμοιων κάδων.
  2. Η γραφειοκρατία δημιουργεί εμπόδια στην πρόσληψη νέου προσωπικού και πολλές φορές διάφορες προκηρύξεις γίνονται καθυστερημένα με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται στις ανάλογες υπηρεσίες να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των δημοτών. Επομένως, θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε το υπάρχον προσωπικό καθαριότητας, που αποτελεί μέρος των υπαλλήλων του δήμου, με προσωπικό από ιδιωτικές, κυρίως επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας, ώστε με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας των υφιστάμενων υπαλλήλων και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε το δυσβάσταχτο έργο τους, μειώνοντας παράλληλα την ανεργία στην πόλη μας.
  3. Δημιουργία σταθμών φόρτωσης και εκφόρτωσης απορριμμάτων σε ακατοίκητες περιοχές, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και χρόνος από την μείωση της απόστασης.
  4. Η αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού, κυρίως τα απορριμματοφόρα και η αντικατάστασή τους σταδιακά με νέου τύπου, που εκτός από αποκομιδή απολυμαίνουν και τους κάδους, είναι απαραίτητα για την δημόσια υγεία.
  5. Η τοποθέτηση μικρών κάδων για τα σκουπίδια των πεζών σε συχνότερα σημεία, σε όλα τα πολεοδομικά τετράγωνα, έχει ως αποτέλεσμα την μικρότερη χρήση εργατικού δυναμικού στους πεζούς οδοκαθαριστές και την αξιοποίησή τους σε σημαντικότερες θέσεις εργασίας στην καθαριότητα.
  6. Η τοποθέτηση επιπλέον κάδων ανακύκλωσης, εκτός ότι προστατεύει το περιβάλλον, καλλιεργεί και τον άνθρωπο στην κατεύθυνση της προστασίας του.
  1. Στην χώρα μας, παράγουμε περίπου 5 εκατ. τόνους αστικών απορριμμάτων το χρόνο. Περίπου , το 80%αυτών καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, ενώ μόλις το 20% , ανακυκλώνονται. Υπολογίζεται ότι το 60% του συνόλου αποτελούν ανακυκλώσιμα ή βιοαποικοδομήσιμα υλικά που μπορούν να παράγουν οφέλη για την οικονομία, την κοινωνία μας και το περιβάλλον. Αυτά σήμερα καταλήγουν σε ΧΥΤΑ με συνολικό κόστος μεταφοράς που αγγίζει τα 140 εκ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η προστιθέμενη αξία τους που χάνεται, υπολογίζεται σε 150 εκ. Σκοπός μας πρέπει να είναι να ξεφύγουμε οριστικά από λύσεις ταφής απορριμμάτων. Προϋπόθεση είναι ο αρχικός διαχωρισμός τους, για την σωστή αξιοποίηση τους. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια στους δημότες μας, δωρεάν, κάτι που καθίσταται από μόνο τους ως κίνητρο. Σύντομα θα υποχρεωθούμε να εφαρμόσουμε μία αυστηρή ευρωπαϊκή οδηγία που ορίζει ότι υποχρεούμαστε από τις ποσότητες που παράγουμε σήμερα, το 1/4 θα πρέπει να ανακυκλώνεται ή το 2/4 να επεξεργάζονται και να μετατρέπονται σε χρήσιμη ύλη ή ενέργεια.
  2. Άλλη μέθοδος είναι η πυρόλυση, που λειτουργεί με λιγότερο οξυγόνο και δίνει ως κύριο προϊόν ένα ελαιώδες καύσιμο, συμβάλλοντας στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Σημαντικότερο όμως από όλα, είναι η συμμετοχή των δημοτών σε αυτή την προσπάθεια και κατεύθυνση. Με την καθημερινή πράξη ευθύνης που έχουμε, να τηρούμε πρώτα εμείς την πόλη μας καθαρή, σεβόμενοι τους γύρω μας, τον τόπο μας αλλά κυρίως τον εαυτό μας.

Σας παρουσίασα λοιπόν μερικές από τις σκέψεις μου, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την τήρηση της καθαριότητας, αλλά και την εκμετάλλευση των απορριμμάτων. Σίγουρα θα έχετε κι εσείς κάποιες προτάσεις, τις οποίες θα ήθελα να τις συζητήσουμε και να τις συμπεριλάβω στο πρόγραμμα μου. Περιμένω τα ηλεκτρονικά σας μηνύματα, είναι χρέος μας απένατι στην πόλη μας, στο περιβάλλον και στην ζωή μας!

Ο Αντώνης Μάνος είναι Λογιστής-Φοροτεχνικός, υποψήφιος σύμβουλος με την δημοτική παράταξη του Ιωάννη Νασιούλα «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s