Η Ιστορία της Ανάβρας

Αποτέλεσμα εικόνας για αναβρα γουρα

Από το 1882 μέχρι το 1914 υπήρξε Δήμος με την ονομασία «Δήμος Οθρυος» με πρωτεύουσα τη Γούρα. Από το 1914 μέχρι το 1928 μετατράπηκε σε «Κοινότητα Γούρας» και τέλος από το 1928 μέχρι σήμερα φέρει την ονομασία «Κοινότητα Ανάβρας».

Ηδη από την αρχαία εποχή υπήρχαν πολλοί οικισμοί στην περιοχή με τις ακροπόλεις τους, λείψανα των οποίων διακρίνουμε ακόμη και σήμερα (Κάστρο Μόριας, Γριντιάς κ.α.). Στα βυζαντινά χρόνια η περιοχή δέχτηκε πολλές βαρβαρικές επιδρομές που ανάγκασαν πολλούς από τους κατοίκους της να την εγκαταλείψουν. Τη μεγάλη της όμως ακμή η Ανάβρα (Γούρα) απέκτησε κατά την Οθωμανική κυριαρχία, τον 17ο-18ο αι. Την εποχή αυτή θαυματουργεί και αναπτύσσει αξιόλογη δράση σε όλους τους τομείς. Εχει αξιοζήλευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση, γίνεται έδρα του Επισκόπου Θαυμακού με επισκοπικό μέγαρο, και αναπτύσσει ισχυρή οικονομία που στηρίζεται στην οικοτεχνία της υφαντικής, τη βυρσοδεψία, τη χαλκοτεχνία, τη μεταξουργία, την αμπελουργία κ.α.

Η Ανάβρα αποτελούσε ανέκαθεν το κεφαλοχώρι της Οθρυος, θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα. Πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι, επί αιώνες και μέχρι σήμερα, το κύριο επάγγελμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία. Σε αυτήν οφείλονται και οι δευτερεύουσες ασχολίες των κατοίκων που είχαν ως αντικείμενο την επεξεργασία του μαλλιού και των δερμάτων (παπούτσια, τσαρουχάδικα), καθώς επίσης και η ύπαρξη πολλών εργαστηρίων που είχαν ως κινητήρια δύναμη το νερό (μαντάνι, ντριστέλες, νερόμυλοι). Ετσι αναπτύχθηκε μια εμπορική κίνηση που είχε ως προορισμούς ΄πόλεις της Μακεδονίας και την Ερμούπολη Σύρου, αλλά και το εξωτερικό (Τεργέστη, Βοσνία, Βλαχία, Σμύρνη).

Την εποχή αυτής της ακμής ο πληθυσμός της αυξήθηκε και έφτασε τις 10.000 κατ., πολλοί από τους οποίους ζούσαν ως νομάδες στα βουνά. Το 1815 όμως υπήρξε μια μεγάλη φυγή κατοίκων λόγω επιδημίας πανώλης που ενέσκηψε. Δύο χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γούρα, ενώ πολλοί απεβίωσαν.

Παράλληλα την εποχή αυτή (1815-1821 προεπαναστατική περίοδο) υπήρχε συνεχής αναταραχή στην περιοχή και σημειώθηκαν πολλά απελευθερωτικά κινήματα με κορυφαία αυτά του 1854, 1867 και 1878, που ανάγκασαν τους Γουριώτες να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να μετακινηθούν σε γειτονικές πόλεις (Λαμία, Στυλίδα, Αλμυρό, Χαλκίδα κ.α.) αναζητώντας ένα πιο ήσυχο τόπο για να ζήσουν. Παράλληλα όμως οι Γουριώτες δεν έπαψαν να αγωνίζονται με τους Αρματολούς και Κλέφτες στα βουνά της Γούρας μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλίας στις 21 Ιουνίου του 1881.

Στα μετέπειτα ειρηνικά χρόνια οι Γουριώτες ανασυντάσσονται και επαναδραστηριοποιούνται στο παλιό τους επάγγελμα την κτηνοτροφία και τις συναφείς ασχολίες (γεωργία, υφαντική, βυρσοδεψία κ.α.) για να φτάσουμε στα πιο δύσκολα χρόνια της ιστορίας της Ανάβρας, τη δεκαετία 1940-1950 με τον Β΄Παγκ. Πόλεμο, την Εθνική Αντίσταση και τονΕμφύλιο Πόλεμο. Στις 23 Απριλίου 1943 οι Ιταλοί καίνε το χωριό, ενώ μετά στα χρόνια του Εμφύλιου, το χωριό γίνεται κέντρο των επιχειρήσεων. Υπήρξαν πολλά θύματα και από τις δύο πλευρές, ενώ καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα παλιά πετρόκτιστα αρχοντικά σπίτια. Την τελειωτική καταστροφή της παλιάς εικόνας της Ανάβρας επέφεραν οι δύο σεισμοί (1954 και 1980. Ετσι αυτά που βλέπει ο σημερινός επισκέπτης είναι σύγχρονα κτίσματα, τα περισσότερα μετά το 1981, που αδυνατούν να συγκροτήσουν μια… αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του οικισμού.

Με την είσοδο της Ελλάδας στην Ε.Ε. και χάρις στις επιδοτήσεις της κτηνοτροφίας, η Ανάβρα κατάφερε να ανακάμψει. Ιδιαίτερα μετά το 1990 ο οικισμός παρουσιάζει μια συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς (οικονομία, κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, αναπτυξιακά έργα, έργα πολιτισμού κ.α.), τέτοια που να καθιστούν την Ανάβρα χωριό-φαινόμενο για την ελληνική ύπαιθρο.

Πως να έρθετε στην Ανάβρα

Η Κοινότητα Ανάβρα Μαγνησίας βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Μαγνησίας κάπου κρυμμένη στα βουνά της Όθρυος. Χιλιομετρικά βρίσκεται σε ίση περίπου απόσταση, 40 χλμ, τόσο από τη Λαμία στα νοτιοδυτικά, όσο και από τον Αλμυρό στα βόρειοανατολικά. Από την Αθήνα απέχει περίπου 250 χλμ. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στον παρακάτω χάρτη:


(Κάντε κλικ στο χάρτη για μεγένθυση)

Η Ανάβρα είναι προσβάσιμη με τους παρακάτω τρόπους:

 Aυτοκίνητο

Από Αθήνα:
Μέσω Εθνικής Οδού (Ε75) φτάνετε στη Λαμία και από εκεί μέσω του εθνικού επαρχιακού δικτύου (Ε65) ακολουθείτε την κατεύθυνση προς Δομοκό. Σε απόσταση 22 χιλιομέτρων υπάρχει διασταύρωση με σήμανση προς Ανάβρα. Στρίβετε δεξιά και αφού περάσετε τα χωριά: Παλαμάς, Μακρολείβαδο, Μελιταία και Φιλιαδόνα (Χιλιαδού) φθάνετε στον προορισμό σας!

Από Θεσσαλονίκη:
Μέσω Εθνικής Οδού (Ε75) φθάνετε στον Αλμυρό. Τον διασχίζετε με κατεύθυνση προς Ευξεινούπολη και ακολουθώντας τις ειδικές σημάνσεις προς Ανάβρα, φτάνετε στον προορισμό σας αφού έχετε διανύσει περίπου 40 χιλιόμετρα και έχετε περάσει τα χωριά: Ευξεινούπολη, Νεράιδα και Νεοχωράκι.

 Λεωφορείο ΚΤΕΛ

Από Αθήνα:
Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια προς Λαμία με αναχώρηση από το σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της οδού Λιοσίων. Από Λαμία υπάρχουν δρομολόγια προς Ανάβρα καθημερινά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα τοπικά γραφεία του ΚΤΕΛ Φθιώτιδος:

Γραφείο Αθηνών:210-8317147
Γραφείο Θεσσαλονίκης:2310-5124442310-517324
Γραγείο Λαμίας:22310-51345
Αναχώρηση από Ανάβρα:Δευτέρα – Σάββατο06:30 και 15:00
Αναχώρηση από Ανάβρα:Κυριακή15:00
Αναχώρηση από Λαμία:Δευτέρα – Σάββατο05:15 και 13:45
Αναχώρηση από Λαμία:Κυριακή13:45

Από Αλμυρό:
Υπάρχουν δρομολόγια από και προς Αλμυρό κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.

Αναχώρηση από Ανάβρα:Δευτέρα, Παρασκευή06:00 και 15:00
Αναχώρηση από Αλμυρό:Δευτέρα, Παρασκευή05:00 και 14:05

 Τρένο (ΟΣΕ)

Από Αθήνα:
Υπάρχουν δρομολόγια καθημερινά προς Λαμία (Στάση Λιανοκλάδι). Για τις ακριβείς ώρες των δρομολογίων μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 1110 ή να συμβουλευτείτε τον ιστοτόπο του ΟΣΕ.

Από Θεσσαλονίκη: Υπάρχουν δρομολόγια καθημερινά προς Λαμία (Στάση Λιανοκλάδι) και Βόλο. Για τις ακριβείς ώρες των δρομολογίων μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 1110 ή να συμβουλευτείτε τον ιστοτόπο του ΟΣΕ.

 Ταξί

Μπορείτε να μεταβείτε στην Ανάβρα και με ταξί, είτε από την αφετηρία των ταξί στη Λαμία, είτε επικοινωνώντας με τον κ. Καραγεώργο Γεώργιο, οδηγό ταξί με έδρα τη Φιλιαδόνα (Χιλιαδού), ο οποίος εξυπηρετεί δρομολόγια προς και από την Ανάβρα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο τηλέφωνο: 6972-092927.

Τα αξιοθέατα του χωριού

 Κεντρική Πλατεία

Στο κέντρο του οικισμού υπάρχει η Κεντρική Πλατεία, υπερυψωμένη σε σχέση με τον κεντρικό δρόμο του οικισμού. Στη νότια πλευρά της βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ο ενοριακός ναός της Ανάβρας που πρόσφατα ανακαινίστηκε, ενώ τριγύρω βρίσκονται τα 4 από τα 5 μαγαζιά (ταβέρνες-κρεοπωλεία) του χωριού. Ανατολικά της πλατείας βρίσκεται ένας κοινοτικός διώροφος χώρος στάθμευσης με το Πολιτιστικό Κέντρο στην τρίτη στάθμη και πίσω από αυτό, στο βοριά, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Η Κεντρική Πλατεία της Ανάβρας λειτουργεί πραγματικά ως πυρήνας του οικισμού, ως καρδιά που αιμοδοτεί με ζωή όλο το χωριό. Εδώ υπάρχουν από δεκαετίες, αν όχι αιώνες, τα μεγάλα πλατάνια που χαρίζουν τη σκιά τους το καλοκαίρι. Εδώ συντελούνται τελετές θρησκευτικές (Ανάσταση), κοινωνικές (γάμοι, βαφτίσια), ψυχαγωγικές εκδηλώσεις (θέατρο, συναυλίες, χοροί), καθώς και το μεγάλο καλοκαιρινό διήμερο πανηγύρι του Αγ. Παντελεήμονα (27-28 Ιουλίου), που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου.

 Κάτω Πλατεία

Στα νότια της κεντρικής Πλατείας και της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου εκτείνεται η Κάτω Πλατεία όπου βρίσκεται το Κοινοτικό Κατάστημα και το αγροτικό ιατρείο. Ακόμη εδώ βρίσκονται το Νηπιαγωγείο, ένα σύγχρονο αξιόλογο κτήριο στην κάτω στάθμη του οποίου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής, και δίπλα το Δημοτικό Σχολείο στο δώμα του οποίου επεκτείνεται η πλατεία. Την πλατεία κοσμεί το Ηρώο των Πεσόντων και μια μικρή παιδική χαρά. Ανατολικά της πλατείας βρίσκεται ο πεζόδρομος Παπαδήμ’, που οδηγεί από την κεντρική πλατεία στο Κοινοτικό Κατάστημα και το Νηπιαγωγείο, και στη συνέχεια ενώνεται με το δρόμο που οδηγεί στις πηγές Ανάβρας. Στην απόληξη του βρίσκεται μαρμάρινη βρύση, έργο ντόπιου τεχνίτη.

 Οι εκκλησίες της Ανάβρας

Μέσα στον οικισμό της Ανάβρας υπάρχουν τρεις εκκλησίες: ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είναι και ο ενοριακός και βρίσκεται στην κεντρική Πλατεία, ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο ΒΑ άκρο του χωριού και ο Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, στην έξοδο προς Λαμία, ο οποίος είναι ο ναός του Κοιμητηρίου. Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι οι δύο πρώτοι ναοί είναι αφιερωμένοι σε δυο αγίους που ο εορτασμός τους συνδέεται άμεσα με τη κτηνοτροφία: Του Αγ. Γεωργίου τα ζώα ανεβαίνουν στα βουνά, ενώ του Αγίου Δημητρίου επιστρέφουν.

Άλλες εκκλησίες που υπάρχουν στη γύρω περιοχή είναι το άλλο μεταβυζαντινό δισυπόστατο εκκλησάκι του Αγ, Αθανασίου και Αγ. Σεραφείμ κοντά στις πηγές, τα εξωκλήσια του Αγ. Παντελεήμονα και του Αγ. Νικολάου Βουναίνης στα νότια του χωριού, καθώς και το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στην Αλογόραχη, κοντά στο Αιολικό Πάρκο. Επίσης υπάρχουν και τρία ακόμη εξωκλήσια που κτίστηκαν πρόσφατα.

 Αιολικό Πάρκο Αλογοράχης

Το Αιολικό Πάρκο Αλογόραχης αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα της Κοινότητας Ανάβρας. Γιατί είναι ένα έργο περιβαλλοντικό με ιδιαίτερη σημασία και εμβέλεια. Οι λόγοι που συνηγορούν σε αυτό είναι πολλοί, ενώ δύσκολα θα εύρισκε κανείς κάτι αρνητικό να προσάψει, -όσον αφορά την περίπτωση της Ανάβρας.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το αιολικό πάρκο, πατήστε εδώ.

 Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής

Το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής Ανάβρας Μαγνησίας στεγάζεται στη κάτω στάθμη του κτηρίου του Νηπιαγωγείου. Είναι μια μεγάλη ενιαία αίθουσα στην οποία θα εκτίθενται αντικείμενα που έχουν ήδη συγκεντρωθεί και αναφέρονται στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων στη διάρκεια των τεσσάρων εποχών. Ηδη βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης η μουσειολογική μελέτη εφαρμογής που έχει εκπονηθεί.

Το Μουσείο έχει είσοδο από το βοριά, από τη πλατεία, και έξοδο στο νοτιά σε δική του αυλή, που ανοίγεται στη θέα των γύρω βουνών.

 Πλατώματα με βρύσες

Βρυσούλα

Ο χώρος Βρυσούλα βρίσκεται στην αρχή του χωριού από τη μεριά της Λαμίας, πάνω σε ένα ρέμα. Πήρε το όνομα του από μια φυσική πηγή (το χωριό έχει 9 συνολικά) που υπάρχει εδώ. Πρόκειται για τη διευθέτηση ενός ρέματος σε επίπεδα που κλιμακώνονται μέχρι τον κεντρικό δρόμο. Στο κύριο επίπεδο κατασκευάστηκε βρύση, και πάνω από αυτήν οργανώθηκε παιχνιδότοπος με κούνιες και τσουλήθρα. Επίσης δημιουργήθηκαν παρτέρια και φυτεύτηκαν δένδρα.

Τρεις Βρύσες

Βρίσκεται στην περίμετρο του οικισμού, στη ΒΑ πλευρά, δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, την άλλη μεγάλη εκκλησία του χωριού, πάνω σε ένα από τα ρέματα-χειμάρρους που διατρέχουν το χωριό. Υπάρχει πηγή με τρεχούμενο νερό, ανακατασκευή παλιάς βρύσης που υπήρχε. Ακόμη δημιουργήθηκε καθιστικό κάτω από τη δροσερή σκιά των πλατανιών που υπάρχουν τριγύρω.

Διαμονή

Δυστυχώς, στην Ανάβρα δεν υπάρχει ακόμη κατάλυμα που να καλύπτει τις ανάγκες μιας σωστής διαμονής. Υπάρχουν κάποια δωμάτια που εξυπηρετούν μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Ξενώνες και ξενοδοχεία μπορείτε να βρείτε στις κοντινές πόλεις Αλμυρό (40 χλμ.) και Λαμία (44 χλμ.).

Για διαμονή στον Αλμυρό υπάρχουν τρεις ξενώνες:

  • ΑΛΟΣ, Παπανάτσιος Αθαν. & υιός, τηλ. 24220-29080, τιμή δίκλινου €55, μονόκλινου €40.
  • ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ, Δάσος Κουρί, Δεληζήσης Θοδωρής, τηλ. 24220-23100, κιν. 6936868638, τιμή δίκλινου €60, μονόκλινου €40.
  • THOMAS, Δημητρίου Βασιλική, τηλ. 24220-21445, fax 24220-22077, κιν. 6974 432426, τιμή δίκλινου €40, μονόκλινου €30, τρίκλινου €50.

Μια αρκετά ικανοποιητική λύση είναι ο Ξενώνας της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Δομοκού στο Δομοκό (37 χλμ.). Εχει την καλύτερη και πιο σύντομη πρόσβαση, διαθέτει 14 δωμάτια 2κλινα, 3κλινα, 4κλινο (σύνολο 38 κλίνες), με ατομικό λουτρό το καθένα, καλοριφέρ, ΤV. Τιμή 15€ ανά άτομο. Για κρατήσεις παρακαλώ απευθυνθείτε στον π. Νικόλαο Κουλουμπρούκα, τηλ. 22320-22409 (οικία), 22320-22012 (ναός), κιν. 6978-908576.

Γενική άποψη του ξενώνα.
Δίκλινο δωμάτιο.
Τρίκλινο δωμάτιο.


(Πατήστε στο χάρτη για μεγέθυνση)

Πηγή : www.anavra-goura.gr

http://www.thesvima.gr

http://www.ionia.site

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s