Βενετία Πιτσιλαδή- Chuard : Η θύελλα της Λογοτεχνίας

Όλα τα ωραία συμβαίνουν εκεί που τελικά, όχι μόνο δε το περιμένεις, αλλά ούτε καν το φαντάζεσαι! Μήπως όντως είναι όλα συνάψεις; Συναντιόμαστε τυχαία ή υπάρχει ένα άγχρονο συμπαντικό ραντεβού;

Το δικό μας – του Αναστασίου Χατζηθεοφάνους και εμού ως P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S – λοιπόν με την εν λόγω προσωπικότητα μας περίμενε κάπου στη Ρώμη -στον φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου Valandier- στην καρδιά της Via di Popolo. Την ώρα που πήγαινα προς το διπλανό εστιατόριο , συνάντησα ένα πλάσμα λουσμένο στο φως.

Μου έμοιαζε σαν πίνακας ζωγραφικής βγαλμένος από τα σπλάχνα της Αναγέννησης. Μάτια σαν κόσμημα, χαμόγελο αρχοντικό και μία διάθεση σχεδόν παιδική ν΄αγκαλιάσει όλον τον κόσμο. Καθήσαμε απέναντι στο καθιερωμένο τραπέζι γνωριμίας , λίγο πριν τη τελετή των βραβείων Giuseppe Siacca . Για » καλή » μας τύχη έβρεχε, με αποτέλεσμα ν΄αναγκαστούμε να πάμε στο εσωτερικό του εστιατορίου Prillo.

Κι αφού είμαστε στη Ρώμη …ας μεταφερθούμε νοερά με μία μελωδία …εκεί στα τρυφερά μονοπάτια που ατενίΖΕΙΣ τον Τίβερη και χαμογΕΛΑς συνομωτικά στη μοίρα που σε φερε εδώ.

Μου προσέφερε ευγενικά τη μισή πίτσα μαργαρίτα της στο πιάτο μου ,μέχρι να γίνει η δική μου- κι άρχισε να μου μιλάει για όλα όσα αγαπάει. Η φωνή της γεμάτη χρώματα , ενθουσιασμό και τραγούδι. Αφουγκράστηκα τις δονήσεις, αλλά και την ψυχική υγρασία , κάθε φορά που τα χείλη σκόνταφταν στη μνήμη και οι αναμνήσεις έστηναν χορό στο οροπέδιο των ματιών.

Όσες απορίες είχα από παιδί για τα μαγικά πλάσματα που λέγονται «συγγραφείς» μου λύθηκαν εκείνο το βροχερό μεσημέρι. » Αληθεύει ότι οι ήρωες-χαρακτήρες πλάθονται; Σου ψιθυρίζουν στ’ αυτί; Πότε έρχεται η έμπνευση; Γιατί γράφετε; Ποια είναι η πιο δυνατή μορφή συναισθήματος , ο έρωτας ή η αγάπη; Άρχισα να την πυρπολώ με τις παιδικές απορίες μου και εκείνη έβαζε μία μία τις σκέψεις μου σε τάξη. Λες και ήταν κάλτσες, οι χρωματιστές με τις χρωματιστές, οι ασπρόμαυρες με τις ασπρόμαυρες.

Θα μπορούσε να ήταν μία συνέντευξη γεμάτη τυπικότητες και τίτλους για το θεαθήναι. Πάντα με αφορούσε το συναισθηματικό «Φαιαφήναι». Η ΚΥΡΙΑ Βενετία έχει πολλά πτυχία και τίτλους τιμής ως πολυσχιδής οντότητα που είναι. Το σημαντικότερο όμως πτυχίο της για μένα είναι αυτό που λέγεται άνθρωπος! Ένα σπάνιο ευγενές κράμα ψυχής και φωτός που αγκαλιάζει με τις λέξεις την υπέρτατη ορμή του θυμοειδούς. Η επίκληση στο συναίσθημα , όταν γίνεται αθόρυβα ,αλλά με συνειδητή ενόρμηση και συνταράσει τις αισθήσεις είναι το πραγματικό καρδιογράφημα της στιγμής.

Από τα πεδία της Ψυχολογίας και της έρευνας στα σοκάκια των λέξεων. Με καθαρά ανθρωποκεντρική προσέγγιση σε κάνει εσύ ν’ αισθάνεσαι άρχοντας και εκείνη παραμερίζοντας Εγώ σου δίνει χώρο ν΄αναπνεύσεις και να ξεδιπλωθείς. Είναι ο συναισθηματικός χειρούργος. Ελληνίδα της διασποράς με δραστηριότητες πολυκαναλικές, αφού συνδέει ακατάπαυστα τον έλλην λόγο με όλα τα θαυμαστά πλάσματά του. Τους ανθρώπους δημιουργούς. Τους ιχνηλάτες της φυγής στο εδώ του χάρτη.

Σε λίγες μέρες έχει τη τιμητική της, αφού παρουσιάζει στη Γενεύη το τρίτο κατά σειρά βιβλίο της «Θύελλα στη Βενετία». Μυθιστόρημα με προταγωνίστρια την απουσία της πιο σημαντικής παρουσίας στη ζωή μας. Η λέξη ΜΑΝΑ , η τροφός του σύμπαντος και της ζωής μας. Τι γίνεται με τις ώρες κελιά; Όταν το λατρεμένο αυτό πρόσωπο λείπει; Ως συμβολισμός δάμασε τον παντοκράτορα χρόνο και είναι από τις υψηλότερες αξίες στη ζωή. «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου». Μάνα σημαίνει αγάπη. Ας δούμε τι λέει η wikipedia γι΄αυτή τη λέξη.

μητέρα < αρχαία ελληνικήμήτηρ (μέσω της αιτιατικήςτὴν μητέρα) < πρωτοελληνική *mā́tērπρωτοϊνδοευρωπαϊκή *méh₂tēr (μητέρα)

Όσοι λοιπόν θα βρεθείτε εκεί στη Γενεύη στις 26/11/19 μη χάσετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε νου και ψυχή στην ενδοχώρα των ενόρατων πεδίων.

Giuseppe Siacca Awards Ceremony Rome 2019

Ξέρω ότι σας ξύπνησα το ενδιαφέρον. Εδώ μπορείτε ν’ εξερευνήσετε όλη τη μυθωδία που κρύβεται πίσω από αυτήν την ευγενική μορφή : https://venetiapitsiladi.com/

Την αλήθεια μας

Lena Kyropoulos

& Personalities Team

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s