ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

Καλτσίδης Λεωνίδας

Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης – Κατεύθυνση Εγκληματολογία

Δεν θα σταθώ τόσο στην φράση “κατά την διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων” αλλά στο φαινόμενο της σεξουαλικής βίας. Αρχικά, ο όρος σεξουαλική βία ή σεξουαλική επίθεση ή σεξουαλική κακοποίηση δηλώνει κάθε σεξουαλική ενέργεια χωρίς την συγκατάθεση ή την επιλογή του θύματος. Με την σεξουαλική επίθεση ο δράστης στερεί από το θύμα το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και παραβιάζει ένα από τα βασικότερα και θεμελιώδη δικαιώματα, το δικαίωμα της ζωής και της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Στην σημερινή εποχή, η σεξουαλική βία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας των διάφορων μορφών που κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στην κοινωνία. Οι μορφές είναι οι εξής: 1) Σεξουαλική παρενόχληση, όπου το θύμα νιώθει άβολα ή εκφοβισμένο ή τρομοκρατημένο απέναντι στον θύτη. 2) Ανεπιθύμητο άγγιγμα ή φιλί (πχ χούφτωμα στα γεννητικά όργανα ενός ατόμου). 3) Εξαναγκασμό του θύματος σε σεξουαλικές δραστηριότητες που του προκαλούν πόνο ή ενέχουν βία ( πχ μαστίγωμα, ξύλο κλπ). 4) Επίδειξη των γεννητικών οργάνων του δράστη σε δημόσια θέα με αποτέλεσμα να προκαλεί σύγχυση, απέχθεια και άλλα αρνητικά συναισθήματα μέσα στην κοινωνία. 5) Καταδίωξη ενός ατόμου, που είναι από τις πιο συχνές μορφές της σεξουαλικής βίας. 6) Παρακολούθηση του θύματος όταν είναι γυμνό ή όταν επιδίδετε σε σεξουαλικές πράξεις (αυτή η μορφή είναι γνωστή ως ηδονοβλεψία). 7) Μια μορφή που τα τελευταία χρόνια είναι σε έξαρση είναι η δημοσίευση σεξουαλικών εικόνων στο διαδίκτυο χωρίς την συγκατάθεση του ατόμου. 8) Σεξουαλική πράξη του δράστη, όταν το θύμα βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. 9) Βιασμός. 10) Η περιποίηση ευάλωτου ατόμου με απώτερο σκοπό ο δράστης να το παρασύρει σε σεξουαλικές πράξεις χωρίς να είναι ικανό να αντισταθεί.

Δυστυχώς, οι σεξουαλικές επιθέσεις διαπράττονται κατά κύριο λόγο από άνδρες εις βάρος των γυναικών ή των παιδιών. Ωστόσο, υπάρχουν και άνδρες θύματα οι οποίοι δέχονται επιθέσεις κυρίως από άλλους άνδρες. Οι περισσότεροι δράστες προέρχονται από το οικογενειακό ή το φιλικό περιβάλλον και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες σεξουαλικές επιθέσεις να καταλήγουν και σε εγκληματικές ενέργειες (πχ ανθρωποκτονία). Συνήθως, μετά το έγκλημα της σεξουαλικής βίας τα θύματα δυσκολεύονται να καταγγείλουν το περιστατικό στις αστυνομικές αρχές ή να το αποκαλύψει σε κάποιον τρίτο λόγω των συναισθημάτων που νιώθει για τον δράστη. Αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τις έρευνες της κ. Τζοάνα Μπερκ, βρίσκεται σε χώρες που δεν έχουν πολεμικές συγκρούσεις, υπάρχει ισότητα μεταξύ των φύλων και η εκπαίδευση των παιδιών είναι σε υψηλά επίπεδα. Τονίζει ότι θα πρέπει η κάθε χώρα να αντιμετωπίσει τα τρία βασικά προβλήματα ώστε να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο, δηλαδή η κάθε χώρα να επιδιώκει να μην έχει πολεμικές συγκρούσεις,  να εξαλείψει την ανισότητα των φύλων μέσα στην κοινωνία και να καταπολεμήσει με διάφορους τρόπους την έλλειψη της εκπαίδευσης.

Το βασικότερο από όλα είναι να γνωρίζουμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά του βιαστή – δράστη. Σύμφωνα με έρευνες των εγκληματολόγων – ψυχολόγων, έχει αποδειχθεί ότι οι βιαστές παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά και μη σεξουαλικής εγκληματικής δραστηριότητα, δηλαδή διαπράττουν και άλλες εγκληματικές ενέργειες μέσα στην κοινωνία. Επιπλέον, τα άτομα αυτά παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα παρορμητικότητας, διαταραγμένης προσωπικότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Οι δράστες, συνήθως, κάνουν συχνή χρήση πορνογραφίας και η συνηθέστερη ηλικία τους είναι 32 – 45 ετών. Τέλος, κατά την διάρκεια της σεξουαλικής βίας οι δράστες δεν χρησιμοποιούν κάποιο είδος προφύλαξης.

* Η εικόνα πηγάζει από το διαδίκτυο